Logo Humaniora Color SVG
Terug naar het overzicht

5e Tuinaanleg en -beheer (D/A)

Derde graad > Vijfde jaar

Planten, natuur en groen fascineren jou. Je hebt belangstelling voor tuinen, parken en andere groene ruimten. Je kiest voor een wetenschappelijke, brede en polyvalente vorming waarbij je leert over planten, tuinen, infrastructuuur en machines. Je leert de werkzaamheden plannen, coördineren en controleren. Je wil praktijk combineren met een goede theoretische vorming.

Wat leer je?

In deze theoretisch-praktisch gerichte opleiding krijg je een goede wetenschappelijke basis. Je leert tuinen, parken en andere groene ruimten aanleggen en onderhouden met oog voor duurzaamheid en ecologische principes. Je leert eenvoudige infrastructuurwerken uitvoeren. Je leert ontwerpen van de opdrachtgever omzetten in de praktijk. Je krijgt een pakket plantenkennis, tuinaanleg en -onderhoud. De leerlingen leren werken volgens agro-ecologische principes en met kennis van de sectorspecifieke wetgeving. Je gaat ook tweewekelijks één dag op stage om zo je kennis in de praktijk te kunnen brengen.

Bijkomende attesten?

Dankzij het vaktechnische pakket kan je je fytolicentie P2 aanvragen, zodat je professionele gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken. Je kan op school ook deelnemen aan het VCA-examen.

In welke beroepen kan je direct terecht?

De meeste leerlingen studeren verder, maar je kan ook direct gaan werken. Afgestudeerden kunnen starten als werknemer of als zelfstandige in de tuinaanneming, in openbare groendiensten, tuincentra of in natuurbeheer.

Wat kan je verder studeren?

professionele bacheloropleidingen

Landschaps- en Tuinarchitectuur, Agro-en Biotechnologie, Lager en Secundair Onderwijs (plant-, dier- of landbouwvakken), Energietechnologie, Milieuzorg, …

Ba-na-Ba (bachelor na bachelor)

Landschapsontwikkeling

masteropleidingen (na schakelprogramma)

Biowetenschappen, Monumenten- en Landschapszorg, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening

Specifieke vorming (18u)

  • 1u toegepaste biologie
  • 2u toegepaste chemie
  • 1u toegepaste fysica
  • 1u toegepaste economie
  • 13u tuinaanleg en -beheer
    • 3u plantkunde
    • 2u groenmechanisatie (incl. 1u praktijk)
    • 5u tuinaanleg en -beheer (incl. 2u praktijk)
    • 3u stage