Soms hebben leerlingen niet enkel te maken met de ‘alledaagse kleine bekommernissen’, maar worden zij geconfronteerd met problemen van ernstiger aard: een moeilijke gezinssituatie, fysieke of psychische problemen, leermoeilijkheden….
In dat geval wordt er best contact gezocht met de mensen van de leerlingbegeleiding. Dat zijn de "groene leerkrachten": begeleiders die lesvrij werden gemaakt om leerlingen (en hun ouders) op te vangen.
Voor onze school is de leerlingbegeleiding samengesteld uit:
Mevr. Elke Van Damme
2e graad PDMT en BW
3e graad studiedomein Land- en tuinbouw
(niet aanwezig op maandag ; tot december 2023)
Mevr. Valérie Camerier
2e graad PDMT en BW
3e graad studiedomein Land- en tuinbouw
(vanaf januari 2024)
Ook dit schooljaar biedt de school bijlessen aan. In de bijles kan je terecht indien je lessen gemist hebt door afwezigheid of wanneer je specifieke vragen hebt over een bepaald onderwerp. Deze bijlessen zijn gratis en toegankelijk voor alle leerlingen. Leerlingen die bijles wensen te volgen, melden dit aan hun vakleerkracht of aan de bijlesleerkracht. In je planningsagenda kan je noteren op welke dag(en) je verwacht wordt in de bijles. Vakleerkrachten kunnen je ook doorverwijzen naar een bijles.
In dit overzichtje vind je makkelijk terug welke leerkracht je kan aanspreken of mailen als je graag naar de bijles of huiswerkklas zou komen. Ook als je gebruik wil maken van de bijsprong vind je de nodige info in het overzichtje.
Indien je een afspraak hebt voor een bijles, verwachten we dat je stipt wacht aan het lokaal. Je zorgt ervoor dat je je lesmateriaal en planningsagenda bij hebt.
Via CASPR hebben de ouders inzage wanneer hun zoon/dochter aanwezig was op een bijles en wat het behandelde onderwerp was. Ook indien je afwezig was, wordt dit meegedeeld via CASPR.
Het CLB (Centrum voor LeerlingBegeleiding) werkt op 4 verschillende domeinen:
Wij werken vooral vraaggestuurd: de school, de ouders en de leerling zelf kunnen vragen naar een tussenkomst van het CLB.
Ons schoolteam binnen het CLB bestaat uit:
Ankerstraat 63
9100 Sint-Niklaas
(eerste verdieping van de voorbouw)
Maak best vooraf een telefonische afspraak op 03 316 20 00.
Iedere werkdag van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur (maandag tot 18.30 uur).
De CLB-infotheek is elke woensdagnamiddag vrij toegankelijk. Daar kan u alle informatie vinden i.v.m. verdere studiekeuze.
Het CLB is tijdens de zomervakantie gesloten van 15 juli tot 15 augustus. (ook gesloten op zaterdag, zondag en wettelijke feestdagen).
Het CLB begeleidt jou en je kind in de juiste richting van hulpverlening. Het CLB heeft hierin ook geheimhoudingsplicht naar externen alsook de school.
Wil je nog meer te weten komen over de werking van het CLB, neem dan zeker een kijkje op hun website:
Vrij CLB Waas en Dender
We willen jullie als school enkele interessante websites meegeven. Op deze websites vind je informatie over jongerenthema’s waarbij je als ouder of leerling vragen kan hebben.
Wat Wat - De Ambrassade
WAT WAT streeft naar een samenleving waar jongeren kritisch denken, geïnformeerde keuzes maken en een stem krijgen. Een samenleving waar álle jongeren sterk in hun schoenen staan en hun identiteit op een positieve manier ontwikkelen, ongeacht sociale of culturele achtergrond.
WAT WAT is een platform van meer dan 70 organisaties (denk aan Awel, Sensoa, VDAB, Publiq, Child Focus, etc.) die jongeren willen informeren en toeleiden naar advies of hulp. Door de krachten te bundelen onder 1 merknaam is WAT WAT het referentiepunt voor jongeren met vragen.
www.watwat.be
Jeugdhulp
Opgroeien. Soms gaat alles vanzelf, soms net veel te snel. Met grote en kleine zorgen, of praktische beslommeringen. Opgroeien is altijd intens en boeiend. Advies, ondersteuning, begeleiding, opvang of hulp tijdens het opgroeien maakt écht een verschil.
Kansrijk opgroeien: dat is het verhaal van de jeugdhulp in Vlaanderen!
Kinderen, jongeren en gezinnen krijgen een duwtje in de rug, zodat ze snel zelf verder kunnen. Ofwel kunnen ze, indien nodig, rekenen op langdurige ondersteuning; op maat en met respect voor de keuzes van jongeren en hun ouders. Zo weten kinderen, jongeren en gezinnen zich letterlijk en figuurlijk gesteund wanneer dat nodig is.
Op een positieve manier worden de eigen krachten van kinderen, jongeren en ouders versterkt. Want oplossingen die je samen vindt, werken het best. Zo gaat ook de samenleving zelf erop vooruit.
www.jeugdhulp.be
Click Safe - Child Focus
Op deze website vind je als ouder informatie over hoe je als gezin met internetonderwerpen kan omgaan. Hoe maak je hiervan een opvoedingsonderdeel maakt zodat je je kinderen kan leren veilig om te gaan met het gebruik van internet.
https://www.childfocus.be/nl/preventie/clicksafe-veilig-internetten
CGG - Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg
CGG Waas & Dender richt zich naar kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met ernstige psychosociale, psychische of psychiatrische problemen.
biedt ambulante therapeutische en/of psychiatrische hulp aan via multidisciplinaire teams, met het oog op herstel van het psychische evenwicht of het dragelijk maken van psychische stoornissen. We doen dit zowel voor de cliënt zelf als voor zijn/haar omgeving.
Hier kan je voor jezelf of je kind terecht voor:
TEJO Sint-Niklaas
TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis.
https://tejo.be/