Logo Humaniora Color SVG
Terug naar het overzicht

4e Plant, dier en milieu (A)

Tweede graad > Vierde jaar

Heb je een hart voor planten, dieren en hun omgeving? Voel je je thuis in de natuur? Verzorg je graag dieren of droom je van een eigen boerderij? Wil je graag tuinen ontwerpen en aanleggen? Wil je een opleiding volgen waarbij je de handen uit de mouwen kunt steken? Wil je nieuwe dingen leren door ze praktisch te benaderen? Dan is de richting Plant, Dier en Milieu iets voor jou.

Wat leer je?

In deze brede studierichting bestudeer je de processen van planten, dieren en hun omgeving. In deze opleiding krijg je veel praktijk waarin je leert over landbouwdieren, kleinvee, maar ook over teelten, machines, tuinbouw en beheer van groene ruimtes.
Binnen de specifieke vorming bieden we de mogelijkheid om je binnen één van onderstaande keuzemodules verder te specialiseren.

Keuzemodules in PDM

In deze arbeidsgerichte opleiding is het dus de bedoeling dat jij de professional van morgen wordt. Binnen de specifieke vorming bieden we de mogelijkheid om je binnen één van 3 onderstaande keuzemodules verder te specialiseren.

Landbouw

In deze lessen oefen je handelingen in die gebruikt worden bij de verzorging van rundvee en varkens. Dit gebeurt door werkplekleren op landbouwbedrijven in de nabijheid van de school. Daar maak je onder andere kennis met verschillende soorten huisvesting, (melk)machines en voedersystemen. De werking van tractoren en machines kan je op school zelf uittesten. Je diept ook je kennis van akkerbouwteelten verder uit.

Tuinbouw

Planten verzorgen en telen zijn jouw passie. Binnen deze praktijkuren ga je in de serre, boomgaard, de schooltuin en de velden rond de school aan de slag. Je kweekt en verzorgt bijvoorbeeld fruit, groenten, bloemen, struiken en bomen. Er staan ook bedrijfsbezoeken op het programma waarbij je bijvoorbeeld een tuin of boomkwekerij bezoekt.

Tuinaanleg en -onderhoud

In deze lessen leer je hagen scheren en struiken en bomen snoeien. Ook gazononderhoud komt in deze praktijkuren aan bod. Samen met de praktijkleerkracht voer je kleine infrastructuurwerken uit zoals het aanleggen van een vijvertje of een pad. Je leert ook werken met typische tuinbouwmachines zoals een haagschaar en een grasmaaier. Tijdens bedrijfsbezoeken maak je kennis met verschillende soorten groene ruimtes en het specifieke onderhoud daarvan.

Wat kan je verder studeren?

3de graad A-finaliteit:
Dier en Milieu, Plant en Milieu, Dierenzorg, Groenaanleg en -beheer, Groendecoratie.

Specifieke vorming (18u)

 • 3u plant en milieu
 • 3u plant en milieu (praktijk)
 • 3u dier en milieu
 • 3u dier en milieu (praktijk)
 • 2u mechanisatie en techniek
 • 4u keuze (praktijk)
  • landbouw
  • tuinbouw
  • tuinaanleg en -onderhoud